Ogórkowy chłodnik z melonem, awokado i miętą

Lato nadal trwa więc dziś Agataki serwuje przepis na banalnie prosty i szybki w wykonaniu chłodnik 🙂
Jeśli chodzi o „zimne zupy” to każdy pewnie zna tradycyjny chłodnik litewski z botwinką, dlatego dzisiaj zaproponuje Wam coś innego, niezbyt oczywiste, ale smaczne i orzeźwiające połączenie. Słodki, soczysty
melon. Dojrzałe, kremowe awokado. Aromatyczna, świeża mięta oraz orzeźwiający ogórek. Rozwiązanie idealne na lekką, ale i sycącą przekąskę w gorący sierpniowy dzień 🙂

* Najczęściej w przepisach „bazę” chłodnika stanowi maślanka czy kefir, którego ja także dziś użyłam, jeśli jednak nie spożywacie nabiału to z powodzeniem możecie posłużyć się wegańskimi zamiennikami. Nadadzą się wszelkie mleka roślinne: ryżowe, sojowe, owsiane czy migdałowe, możecie także skorzystać z gęstego mleczka kokosowego bądź śmietanek roślinnych.


Składniki:

1 awokado
1 zielony ogórek
ok. 400 g melona
150 g kefiru
garść świeżej mięty
pieprz mielony
sól himalajska/morska

 

Sposób przygotowania:

Melona przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Łyżką wyskrobujemy miąższ wprost do blendera, podobnie z awokado. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy kefir oraz umyte liście mięty. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą do smaku i gotowe!
Chłodnik podajemy po schłodzeniu w lodówce, możemy na koniec udekorować listkami mięty i pestkami dyni.